Ekologický kurz Hejnice

04.11.2020 09:13

 

Je již několikaletou tradicí, že 3. a 4. třída jezdí v průběhu školního roku na ekologický kurz. Letos jsme měli pobyt a program zamluvený ve Středisku ekologické výchovy Libereckého kraje v Hejnicích v termínu od 29. září do 2. října.

Vzhledem k tomu, že v minulém školním roce byly základní školy kvůli koronaviru od 11. března do 25. května pro prezenční výuku uzavřeny a po návratu do škol se jednotlivé třídy musely dělit tak, aby se spolu vyučovalo maximálně 15 žáků, netrpělivě jsme společně s dětmi i rodiči od začátku školní docházky čekali, jak se nakonec situace kolem koronaviru vyvine, jaká budou v této době vládní nařízení a jestli budeme moci kurz bezpečně absolvovat. Vůbec nic nebylo jisté, vzhledem k tomu, že vládní opatření mohlo změnit život ze dne na den, popř. ze dne na den mohla být vyhlášena karanténa z důvodu nákazy Covid-19.

Štěstí nám ale přálo, a tak v době odjezdu platilo, že pobytové programy zakázány nejsou a nikomu z 16 dětí ze 3. a 4. třídy ani paní učitelce Cvrčkové a Flégrové nebrání zdravotní důvody kurzu se zúčastnit. Rodiče, ani paní učitelky a pan ředitel však nebrali nebezpečí nákazy na lehkou váhu, a tak jsme na poslední chvíli domluvili místo hromadné dopravy vlastní přepravu auty. Tímto ještě jednou děkujeme rodičům, kteří nás všechny bezpečně dovezli do Hejnic i zpět.

V Hejnicích nás čekaly 4 dny bohaté na společné zážitky, informace a vzájemné poznávání. Vše se odehrávalo ve velmi příjemném, podnětném prostředí STREVLIKu, bezvadně vybavených speciálních učebnách Lesnické školy a v krásné přírodě kolem Hejnic. Program jsme si sestavili „na míru“ z nabízených blokových programů tak, aby doplňoval a rozvíjel to, co se s dětmi učíme v hodinách prvouky a přírodovědy.

V programu Jablíčka a moštování jsme uvažovali, v jakých souvislostech se objevuje jablko, ukázali si, jak dojde k opylení květu, udělali jsme ochutnávku jablíček s hodnocením a vyrobili a vypili si mošt z čerstvých jablíček.

V programu Pobytová znamení lesní zvěře jsme si ukázali, co všechno v přírodě může vypovídat o tom, že tam žije daný živočich, snažili jsme se určit hlasy různých lesních zvířat a určovali jsme, jakým živočichům patří různá znamení (parohy, trus, chlupy, okousané šišky, vydlabaná část stromu,…).

Asi nejvíce nás všechny zaujal program Tajemství včelí plástve. Dozvěděli jsme se v něm opravdu zajímavé poznatky o životě včel, pod mikroskopem jsme pozorovali části jejich těla, prozkoumali jsme mnohé názorné pomůcky ukazující části těla nebo vývoj včely, zašli jsme se podívat k úlům či ochutnali sladký med.

Velmi nás bavil i program Zážitkové hry v přírodě. Celé dopoledne jsme strávili v nádherném okolí Hejnic a zkoušeli jsme si různé aktivity, kdy se výrazně zapojil jeden z našich smyslů (hmat, čich, sluch) nebo kdy některý z našich smyslů byl záměrně potlačen (zrak).

Zajímavý byl i program Letem ptačím světem, kdy se děti hravou formou seznamovaly s hlasy našich nejčastějších ptáčků, prohlíželi jsme si různě veliká a různě zbarvená ptačí vejce, zkoušeli stavět budku a šli do parku dalekohledem pozorovat, co se skrývá ve větvích stromů.

Poslední den nás okouzlil závěrečný program Proti proudu řeky a příběh o psím hrdinovi Flokim, který nás tento den doprovázel. Ukázali jsme si na příkladu řeky Smědé, která protéká Hejnicemi, jak a kde řeka pramení a jak se zvětšuje a teče dál, ukázali si nejčastější druhy u nás žijících ryb, šli jsme čistit břehy řeky Smědé od odpadků, které voda s sebou přinesla a zkoušeli při životě udržet umělé vodopády. Lektorka nám také vyprávěla dojemný příběh o vlastním pejskovi, kterého zachránila od jisté smrti v jeho štěněcím věku.

Poslední odpoledne jsme vyrazili na dětské hřiště a na zmrzlinu do nedaleké lázeňské obce Libverda a zakončili tak náš skvělý kurz.

Letošní kurz patřil určitě k těm nejlepším kurzům, které jsme pořádali. Přispěly k tomu skvělé programy a vstřícný přístup a nadšení všech lektorů. Rozhodně to bylo dáno i velkou zábavou při večerních programech, které jsme vymýšlely s paní učitelkou Cvrčkovou (zábavné hry, táborák, písničky s kytarou, hudební kvíz, hrané scénky, dobrý anděl). Příjemné zázemí a chutná strava a vstřícný přístup zaměstnanců, kteří zajistili, abychom se nepotkávali s druhou ubytovanou školou, rovněž napomohly celkovému pohodovému průběhu kurzu. Hlavní bylo ale nadšení dětí a jejich zájem a dodržování dohodnutých pravidel a také podpora ze strany rodičů a vedení školy.

Je skvělé, že se děti tohoto ekologického kurzu mohly zúčastnit a získat tak skvělé zážitky, poznatky a zkušenosti ve společnosti svých nejbližších kamarádů a spolužáků. O více než měsíc později by se kurz už uskutečnit nemohl, protože od 5. října platí nouzový stav a od 14. října 2020 platí zákaz osobní účasti žáků při vzdělávání na ZŠ, SŠ i VŠ. Doufejme, že brzy bude svět opět v pořádku a bude opět samozřejmostí učit se v přímé společnosti spolužáků.

31. 10. 2020, Mgr. Soňa Flégrová

 

 

fotogalerie

zskoberovy.rajce.idnes.cz/Ekologicky_kurz_2020_Hejnice/