Testování žáků

08.04.2021 17:44

Mimořádné opatření:

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/04/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-testov%C3%A1n%C3%AD-%C5%BE%C3%A1k%C5%AF-ve-%C5%A1kol%C3%A1ch.pdf

Leták pro rodiče:  https://testovani.edu.cz/files/testovani-letak-pro-rodice-6-4-21f.pdf

Leták pro žáky:  https://testovani.edu.cz/files/testovani-letak-pro-zaky-6-4-21.pdf

 

Testování bude prováděno 2x týdně (pondělí, čtvrtek) ihned na začátku vyučování.

Žák nemůže být nucen k účasti na testování. Pokud se žák neúčastní prezenčního vzdělávání z důvodu neúčasti na testování, škola bude absenci evidovat jako omluvenou. Při této omluvené absenci škola nemá povinnost zajistit žákovi distanční způsob vzdělávání. Škola poskytne přiměřenou formu studijní podpory: např. posílání týdenních plánů.

Testování se neprovádí u osob, které doloží negativní výsledek RT-PCR nebo antigenního testu provedeným na odběrovém místě, který není starší 48 hod. Testování se neprovádí u osob, které absolvovaly onemocnění COVID-19 a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Tuto skutečnost musí osoba prokazatelně doložit. Pokud ji škole nedoloží, tak se účastní testování dle harmonogramu školy.

Testování se neprovádí u osob, které absolvovaly očkování a od druhé dávky uplynulo 14 dní.

Testování se mohou u mladších žáků ZŠ účastnit rodiče.

 

LEPU test:

Testovaný stahuje roušku a provádí samoodběr dle pokynů:

Během odběru vzorku by měla být hlavička výtěrové tyčinky zcela zasunuta do nosní dírky a jemně 5krát otočena, následně se odebírá vzorek stejnou výtěrovou tyčinkou z druhé nosní dírky stejným způsobem, aby se zajistilo dostatečné množství vzorku. Po dokončení si testovaný opět nasadí roušku.

Dohlížející osoba kontroluje správnost provedení samoodběru.

Dle pokynů dohlížející osoby každý testovaný sám pokračuje krokem vyhodnocení testu:

- otevírá vyhodnocovací kartu,

- vsouvá výtěrovou tyčinku do označených otvorů (z otvoru B do otvoru A),

- odstraňuje lepicí proužek,

- dohlížející osoba nakape 6 kapek přiloženého roztoku (všechny ostatní kroky provádí testovaný, je-li toho schopen, sám),

- otočí tyčinkou dvakrát tam a zpět, uzavře vyhodnocovací kartu a lehce přimáčkne.

Dohlížející osoba spouští odpočet času k vyhodnocení v délce 15 minut.

 

Škola pozitivně testovaným dětem vydá potvrzení o tom, že byly pozitivně testovány antigenním testem a je nutné, aby byl co nejrychleji proveden konfirmační test. Do té doby by se neměly pohybovat na veřejnosti. Dále je nutné kontaktovat praktického lékaře dítěte a požádat o vystavení e-žádanky na provedení RT-PCR test ve zdravotnickém zařízení.

 

Testování v pondělí

V případě pozitivního výsledku žáka ve škole, je tento žák izolován a rodiče zajistí odvoz tohoto žáka, zajistí PCR test a informují školu. Třída pokračuje ve výuce. V případě negativního PCR testu se žák zapojí co nejdříve do výuky.

 

Testování ve čtvrtek

V případě pozitivního výsledku jednoho žáka ve škole, jde celá třída domů. Prosíme rodiče, aby byli na tuto možnost připraveni.

 

V případě následného pozitivního PCR testu, příslušná KHS nařídí daným skupinám karanténu.

 

Instruktážní videa k samotestování

https://testovani.edu.cz/jak-na-to-ve-skole